Δείτε μέσα
Τάτλιν: Μνημείο στην ΙΙΙη Διεθνή
  • Υπότιτλος
    Aριστερός μοντερνισμός και Οχτωβριανή επανάσταση
Συγγραφέας
  • ISBN
    978-618-5156-80-0
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο, σχήμα 22x22 cm
  • Σελίδες
    134
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.00
€14.00
Σύντομη περιγραφή

100 χρόνια από την παρουσίαση του μνημείου του Τάτλιν για την ΙΙΙ Διεθνή

Μια συνάντηση της αριστερής τέχνης και της σοσιαλιστικής επανάστασης

Το σχέδιο-πρόταση του Βλαντίμιρ Τάτλιν για ένα Μνημείο στην ΙΙΙη Διεθνή, ύψους 400 μέτρων, έχει αναδειχτεί ως το εμβληματικό έργο της ώσμωσης του ρωσικού Αριστερού Μοντερνισμού και της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Η Τρίτη Διεθνής ιδρύθηκε το Μάρτη 1919 με πρόταση του Βλαντίμιρ Λένιν. Στο σχέδιο του ο Τάτλιν χαραχτήρισε το Μνημείο στην ΙΙΙη Διεθνή ως το κέντρο του «Συμβούλιου των Αντιπροσώπων των Εργατών και Αγροτών του Κόσμου».

Ο Τάτλιν δημιούργησε ένα μοντέλο για το Μνημείο στην ΙΙΙη Διεθνή το οποίο παρουσιάστηκε στην Πετρούπολη πριν 100 χρόνια, στην τρίτη επέτειο της Επανάστασης, το Νοέμβρη 1920.

Σ' αυτή τη μελέτη εξετάζεται μέσα από το έργο του Τάτλιν η μεταμόρφωση του ρωσικού Αριστερού Μοντερνισμού καθώς εντάχτηκε στην Επανάσταση το διάστημα 1918-20.

Το κύριο έργο εκείνης της περιόδου αλληλοδιείσδυσης Μοντερνισμού και Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν το Μνημείο στην ΙΙΙη Διεθνή που σηματοδότησε και την ανάδυση νέων μορφών τέχνης και Αισθητικής στις συνθήκες της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Το έργο του Τάτλιν δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Παραμένει όραμα που εκφράζεται στα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών όταν η εξέλιξη της ταξικής πάλης δημιουργεί συνθήκες σύνθεσης της τέχνης με την επανάσταση.

 

Το βιβλίο - μελέτη περιέχει φωτογραφικό υλικό και σχέδια. Περιέχει επίσης βασική σύνοψη του έργου στην Αγγλική γλώσσα.

Ευχαριστίες στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη, για την παραχώρηση/άδεια δημοσίευσης μέρους των φωτογραφιών της έκδοσης

 

Ο καθηγητής Nico Israel, City University of New York, συγγραφέας της μελέτης Spirals (Columbia University Press, N.Y., 2015), χαραχτήρισε ως μια “εξαιρετική ανάλυση” το βιβλίο Τάτλιν – Μνημείο στην ΙΙΙη Διεθνή.   

 

Ο Νίκος Αξαρλής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950 και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Νότινγκχαμ (1977).

Εργάστηκε στον τομέα του πολιτισμού στο Λονδίνο, ενώ στην Ελλάδα εργάστηκε στο ράδιο και στην τηλεόραση. Είναι συντάχτης τής βιβλιογραφικής πρότασης Ρωσική και Σοβιετική Πρωτοπορία (Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου, 1998) και συγγραφέας της μελέτης Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – θέατρο και πόλη (Οδός Πανός 2001).